Întrebări și răspunsuri

Da, Carboplak poate furniza și accesoriile aferente

Da, plăcile din policarbonat celular se pot curba la rece, la o rază de curbură calculată ca grosimea plăcii mm x 150

Pentru curățarea plăcilor CARBOPLAK:

  • Nu se vor folosi nici într-un caz soluții apoase conținând solvenți sau substanțe abrazive și agresive.
  • Se vor utiliza, de regulă, soluții de săpun (detergente), nealcaline, calde dar nu fierbinți și bureți moi.
  • Dacă este necesar se va repeta operațiunea de mai multe ori.
  • Se va clăti cu apă călduță și se va șterge cu grijă cu o pânză moale.
  • Micile zgârieturi superficiale datorate abraziunii pot fi eliminate cu pastă de lustruire, care se va întinde pe placă înainte de a clăti cu apă calduță sau înainte de a utiliza detergentul neagresiv.
  • Urmele de grăsime și de vopsea proaspătă pot fi eliminate aplicând rapid și ușor pe placă fie alcool, fie benzină sau un solvent neagresiv. De asemenea se poate clăti imediat, în mod abundent cu apă caldă conținând un detergent neagresiv.

Foliile din policarbonat sunt protejate împotriva zgârieturilor pe ambele fețe, cu o folie de polietilenă subțire, iar pe fața protejată la UV a plăcilor folia de polietilenă este inscripționată. Folia de polietilenă de pe verso este complet transparentă. Recomandăm ca foliile de protecție să fie îndepărtate doar la finalizarea lucrărilor de montaj tocmai pentru a evita riscul unui montaj defectuos al plăcilor.

Pentru găurirea plăcilor CARBOPLAK se vor folosi burghie conice cu viteză mare (1.000 până la 1.500 rotații /min.) Găurile trebuie date la o distanță nu mai mică de 10 mm de la marginea plăcii. Atenție ca diametrele găurilor să fie mai mari decât cel al șuruburilor ( ex: 10 – 12mm pentru șuruburi de 6 mm), aceasta pentru a lua în calcul și fenomenul de dilatație.

Plăcile din policarbonat se fixează mecanic cu ajutorul șuruburilor autofiletante cu garnitură, luându-se în calcul coeficientul de dilatare termică: de 6,5 X10-5K-1 corespunzător unei dilatări de 0,065 mm/mx 0C. Se recomandă a se prevedea prinderea plăcii într-o structură adecvată.

Cadrul în care se vor fixa plăcile CARBOPLAK poate fi din material plastic, aluminiu sau din metal. Se recomandă a se prevedea prinderea plăcii într-o structură adecvată. Pentru fiecare prindere trebuie să se prevadă următoarele rosturi de dilatație:

Lungime

Rost de dilatație

500 mm

3 mm

1000 mm

5 mm

1500 mm

7 mm

2000 mm

10 mm

3000 mm

15 mm