Poți construi o seră din policarbonat?

Poți construi o seră din policarbonat? Iată cele mai bune sfaturi oferite de Carboplak

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să ai cele mai proaspete legume, culese din propria producție, la orice oră din zi, în funcție de sezon? Sau cum ar fi dacă ți-ai crește și îngriji plantele aromatice favorite? Nimic mai simplu, căci îți poți construi propria ta seră din policarbonat. Acest tip de sere se realizează ușor, cu ajutorul unor panouri și a unei structuri. Desigur, vei avea nevoie înainte de toate de o parcelă de pământ pe întinderea căreia să o amplasezi.

Știm deja că ideea de unei sere te tentează, așa că în acest material vei găsi cele mai bune sfaturi de la Carboplak, singurul producător român de policarbonat: Ce tip de panouri sunt potrivite, care sunt avantajele utilizării policarbonatului pentru o seră și ce variante ai la dispoziție în alegerea structurii.

Care sunt avantajele policarbonatului pentru sere

Rezistența la temperaturi ridicate face din policarbonat un material ideal pentru a-ți construi propria seră. Panourile sunt transparente sau au diverse culori și un grad de opacitate diferit. De asemenea, grosimea lor este variată, plăcile de până-n 10 mm fiind potrivite pentru construirea unei sere rezidențiale din policarbonat.

Printre avantajele policarbonatului pentru sere se regăsește și rezistența ridicată a materialului atât la fenomenele meteo, precum vânt sau ninsoare, cât și la lovituri accidentale. Plăcile sunt ușoare, flexibile și ușor de manevrat, ceea ce îți va permite să-ți construiești sera în dimensiunile și formele dorite de tine.

Panourile din policarbonat pentru sere au protecție UV, chiar și cele transparente, care permit trecerea într-o proporție foarte mare, peste 90%, a luminii. În acest fel, sera ta va deveni roditoare. Dacă temperaturile scad brusc, straturile de policarbonat au o acțiune termoizolantă ce acționează pentru a menține căldura la interior.

Probabil te tentează să te apuci de grădinărit în timpul liber și vrei să ai o seră în care să cultivi legume pentru consumul propriu în primă fază. Acum te întrebi dacă merită efortul de a construi de la zero una. Răspunsul este da, atâta vreme cât ai la dispoziție policarbonatul. Față de sticlă, acest material este mult mai ușor și mai simplu de manevrat. Iar comparativ cu folia de polietilenă, policarbonatul este mai durabil și mai rezistent.

În plus față de avantajele enumerate mai sus este și prețul. Costurile pentru serele rezidentiale din policarbonat, la fel ca și pentru serele din policarbonat modulare sunt mici, raportat la durata de viață a acestora, care poate ajunge până la 10 ani.

Ce tipuri de structuri există pentru o seră din policarbonat

Policarbonatul pentru sere are nevoie să fie susținut de o structură rezistentă și stabilă. Poți folosi profile din lemn, fier, plastic sau PVC. Cele mai rezistente vor fi structurile metalice, care au nevoie de o atenție sporită, căci corodează. Lemnul este o opțiune la îndemână pentru că este simplu de asamblat și poate fi tratat cu baiț și lac pentru a se păstra intact timp îndelungat. Și aluminiul este popular în rândul serelor din policarbonat, întrucât nu ruginește și este suficient de rezistent cât să nu se îndoaie la vânt sau sub greutatea zăpezii. Mai există și varianta construirii unei sere din policarbonat pe structură din țevi din PVC, însă costurile sunt ceva mai ridicate.

Cum alegi panourile de policarbonat pentru sere

Plăcile de policarbonat sunt disponibile într-o varietate de nuanțe, însă cele transparente sunt ideale pentru sere. Au protecție UV, ceea ce înseamnă că interiorul nu va fi afectat de razele soarelui, dar în același timp permit pătrunderea luminii naturale, necesară creșterii plantelor din interior.

Legat de grosimea panourilor, serele rezidențiale merg construite cu plăci din policarbonat celular plane, cu 2 pereți, cu protecție UV pe o față, de 4, 6, 8 sau chiar 10 mm. Variantele mai groase, de 16 și 20 mm sunt destinate serelor industriale din policarbonat. Pe lângă cele prestabilite, Carboplak poate furniza plăci și la dimensiuni non-standard, direct de pe linia de producție. Da, poți construi o seră dacă ai o bucată de pământ și o mică pasiune pentru grădinărit. Sau poate că n-ai încă pasiunea, dar cum ar fi să o găsești și să-ți placă atât de mult încât să devii un mic antreprenor? Sfaturile oferite de Carboplak sunt punctul de pornire într-o nouă aventură: realizarea propriei tale sere din policarbonat.

DISTRIBUIE:

Facebook
Telegram
WhatsApp

Articole recomandate