Montarea și amenajarea unei sere din policarbonat este un proiect pe care îl poate realiza aproape orice adult. Plăcile din policarbonat sunt ușoare și se pot transporta, decupa și instala fără dificultate. O seră rezidențială din policarbonat poate fi gata în câteva zile. În funcție de dimensiunea unei sere din policarbonat, proiectul poate dura de la o zi la mai puțin de o săptămână.
Deși este un proiect relativ ușor, totuși există câteva aspecte care cer atenție. Motivul este cât se poate de simplu: montarea incorectă a plăcilor de policarbonat va afecta culturile din interior, iar sera va deveni ineficientă. Citește în continuare și află sfaturi utile pentru montarea și amenajarea unei sere rezidențiale din policarbonat.
Sere din policarbonat: Avantaje
Serele din policarbonat au multiple avantaje, printre care:
- Se pot amplasa în orice zona geografică
- Plăcile pentru sere din policarbonat sunt foarte rezistente
- Spre deosebire de cele din sticlă, serele din policarbonat nu sunt afectate de grindină și alte intemperii
- Se poate schimba locația cu ușurință
- Plăcile sunt ușor de transportat, decupat, montat
- Plăcile pentru sere din policarbonat sunt tratate cu o substanță specială, ce asigură protecția plantelor împotriva razelor UV nocive
- Spațiul din interiorul unei sere din policarbonat asigură condiții prielnice culturilor pe toată perioada anului
Sere din policarbonat: Reguli pentru lucrul cu policarbonat
Plăcile din policarbonat se pot mânui cu ușurință. Dar trebuie acordată atenție specială îmbinărilor. O îmbinare corectă va asigura izolarea, menținerea unei temperaturi constante și asigurarea climatului optim pentru culturi.
1. Plăcile de policarbonat vor fi montate numai de către persoane adulte, care au experiență în lucrul cu uneltele de tăiat.
2. Marchează locurile unde vor fi decupate plăcile. Vei avea nevoie un marker sau un creion și o riglă.
3. Decuparea plăcilor se poate realiza fie cu un fierăstrău circular, fie cu un fierăstrău normal. Un fierăstrău circular este cel mai bun instrument pentru tăierea unor lungimi mai mari de policarbonat.
4. Lucrează încet și cu atenție. Nu te opri odată ce ai început să tai, pentru a asigura un finisaj perfect.
5. Folosește accesoriile de montaj oferite de producător. Aceste piese sunt realizate din materiale speciale pentru policarbonat
Pași pentru montarea unei sere din policarbonat
Îți recomandăm să verifici următorii pași pentru montarea unei sere din policarbonat:
1. Locul în care va fi amplasată sera
Caută să amplasezi sera pe un teren cât mai drept, în care să fie disponibilă cât mai multă lumină solară.
2. Dimensiunea serei
De regulă, pentru orice tip de sere din policarbonat recomandăm un spațiu minim de 15-20 de metri înălțime și 8-10 metri lățime. Un spațiu mai mic de dimensiunea recomandată, nu va permite dezvoltarea armonioasă a culturilor. Spațiul dintre plante trebuie luat de asemenea în considerare. Plantele au nevoie de spațiu suficient pentru “a respira”.
3. Fundația unei sere din policarbonat
Ca pentru orice altă construcție, fundația este foarte importantă și în acest caz. Stâlpii de susținere trebuie să fie rezistenți (recomandăm metalici sau din lemn) și e necesar să fie amplasați în pământ în unghi drept. De obicei, se amplasează 4 stâlpi în cele 4 colțuri ale serei, dar și 2 la mijlocul construcției.
4. Stâlpii de susținere
După ce ai fixat stâlpii fundației, se pot monta stâlpii de susținere ai panourilor. Recomandăm fixarea cu șuruburi groase. După fixarea celor 6 stâlpi, se montează temporar o grindă longitudinală de-a lungul traverselor.
5. Instalarea plăcilor din policarbonat – pereții unei sere din policarbonat Așează plăcile de policarbonat pe structura metalică a serei. Fixează plăcile cu șuruburi. Apoi decupează părțile din plăci care se află în exteriorul structurii metalice (materialul în plus).
6. Instalarea plăcilor din policarbonat – acoperișul unei sere din policarbonat
Instalarea plăcilor pe acoperiș depinde de forma aleasă pentru acoperiș: plată sau curbată. Dacă ai ales forma curbată, îndoaie ușor plăcile de policarbonat peste structura metalică și fixează cu șuruburi.
Îndepărtează grinda temporară, montată pentru fixarea construcției și verifică îmbinările tuturor plăcilor, dar mai ales colțurile. Se poate folosi o spumă izolatoare între plăci, astfel încât să te asigură că spațiul interior este sigilat.
În acest moment, montarea serei din policarbonat este gata. Acum poți să amenajezi interiorul.
Pentru amenajarea interiorului, îți recomandăm să te documentezi pentru fiecare plantă pe care intenționezi să o cultivi. Fiecare plantă are nevoie de un anumit spațiu minim pentru dezvoltare sănătoasă, iar în funcție de suprafața totală a serei tale, poți să realizezi un calcul matematic și să determini împărțirea spațiului. După ce cunoști toate informațiile despre plante, poți amenaja interiorul așa cum îți dorești. În plus, poți adăuga sisteme de irigare sau de încălzire, dacă sunt necesare pentru culturile din sera ta.
Dacă ai în plan realizarea unei sere industriale din policarbonat, atunci îți recomandăm să nu realizezi proiectul fără ajutorul unei echipe de specialiști. Prin natura proiectului, vei avea nevoie de ajutor în primul rând pentru dimensiunea mare a construcției. Poți oricând să afli mai multe detalii despre ce înseamnă să planifici și să construiești o seră industrială din experiența echipei Carboplak în proiecte similare.
Suntem aici, nu ezita să ne contactezi pentru orice întrebare: office@carboplak.ro . Spor la construit cât mai multe sere din policarbonat!