Policarbonatul este un material versatil, folosit cu succes pentru acoperirea serelor, teraselor, piscinelor, utilizat inclusiv în amenajările interioare, deoarece permite obținerea unor efecte vizuale interesante. Policarbonatul era folosit inițial în special pentru sere, deoarece acest material menține temperatura optimă pentru plante. Ulterior, datorită rezistenței, versatilității și ușurinței cu care este produs și transportat, dar și rentabilității lui, acest material a început să fie folosit și pentru acoperișuri și alte proiecte de design.
Află mai departe tot ce ai nevoie să știi despre policarbonat, care sunt utilizările sale, cum să alegi policarbonatul potrivit pentru terase și cât de mult rezistă acest material!
Ce este policarbonatul și ce utilizări are
Policarbonatul este un termoplastic amorf și transparent, care permite transmisia de lumină aproape în aceeași măsură ca sticla. Policarbonatul face parte din grupa termoplasticelor, iar denumirea sa este un indicator al rezistenței la căldură. Termoplasticul devine lichid la punctul de topire – 155 de grade Celsius in cazul policarbonatului. Una dintre calitățile acestui material este faptul că, după ce atinge punctul de topire, poate fi răcit și încălzit din nou fără degradări semnificative. În loc de ardere, policarbonatul se lichefiază, ceea ce îl face ușor de reciclat.
Policarbonatul este utilizat pentru producerea unei multitudini de materiale și este necesar în proiecte în care este nevoie de rezistentă la impact sau transparență. Datorită rezistenței la căldură și versatilității sale, policarbonatul este utilizat cu succes în multe industrii și este folosit în realizarea unor produse și proiecte de amenajări precum:
- lentile din plastic pentru ochelari
- instrumente medicale
- componente auto
- echipamente de protecție
- sere
- terase
- copertine
- garduri
Cum alegi policarbonatul pentru terase
Dacă vrei să îți amenajezi o terasă, poți alege între un acoperiș opac sau unul transparent. Acoperișurile opace sunt realizate din materii prime precum lemn, ardezie sau cărămidă arsă sau din elemente metalice precum aluminiul, cuprul, dar și din materiale compozite. Acestea nu permit însă pătrunderea luminii naturale în spațiul amenajat.
Acoperișurile transparente pot fi realizate din sticlă laminată sau plastic, cel mai apreciat material în acest scop fiind policarbonatul. Terasele acoperite cu policarbonat permit pătrunderea luminii naturale în spațiul de relaxare și protejează în același timp împotriva radiațiilor UV, asigură ventilația și protejează împotriva vântului și ploii.
Iată care sunt avantajele folosirii policarbonatului pentru terase:
- Oferă foarte mare rezistență la impact
- Are o elasticitate ridicată, de aceea asigură protecție împotriva factorilor climatici (ploaie, vânt, zăpadă, grindină)
- Rezistă la temperaturi cuprinse între -40 de grade Celsius și +115 grade Celsius
- Asigură protecție împotriva căldurii și razelor ultraviolete
În alegerea policarbonatului potrivit pentru terasa ta, trebuie să ții cont că grosimea materialului influențează nivelul de protecție împotriva impactului și factorilor de mediu. Astfel, este recomandat ca pentru terase să fie folosit policarbonatul cu grosimea de 10 mm.
Care este durata de viață a policarbonatului
Policarbonatul este, fără îndoială, o investiție rentabilă. Dacă sunt bine întreținute, acoperișurile din policarbonat pot rezista chiar și 20 de ani înainte de a fi înlocuite. Carboplak este singurul producător român de policarbonat, materialul ideal pentru sere, luminatoare, garduri și terase. Policarbonatul Carboplak este realizat într-o gamă variată de culori, grosimi și dimensiuni și respectă cele mai înalte standarde de calitate, fiind destinat pentru utilizări la interior și exterior în acoperișuri, pereți și plafoane.